Kort
nieuws

Nieuwjaarsborrel 2020

Kom samen met je collega’s op maandag 6 januari 2020 naar de nieuwjaarsborrel van het ziekenhuis.

We nodigen je uit voor een hapje en drankje in de Congreszaal: route 149. De nieuwjaarsborrel begint om 16.00 uur en eindigt om 18.00 uur.


Kom je ook?

Ook jij kan het Catharina Onderzoeksfonds sponsoren!

In oktober liepen collega’s Erwin Vos, Freekje Bakx, Nathalie Ververs, Tine Horsten en Linda de Jong de Marathon Eindhoven voor ons goede doel: het Catharina Onderzoeksfonds. Zij haalden hiermee samen €2.393,30 op, een super mooi bedrag, wij zijn trots! Houd jij ook van een uitdaging en doe je bijvoorbeeld wel eens mee aan een fiets-, wandel- of hardloopwedstrijd? Welke sportieve wedstrijd het ook is: jij kan bij deelname ons goede doel sponsoren.

Hoe werkt het?

Stuur een e-mail naar Carmen Maanicus (relatiemanager Catharina Onderzoeksfonds) via carmen@catharinaonderzoeksfonds.nl. Je krijgt dan een eigen pagina op de website van het onderzoeksfonds en Carmen legt uit hoe het sponsoren precies werkt. Daarna kun je aan de slag: vraag familie, vrienden en kennissen om een bedrag naar keuze te schenken via jouw pagina.

Meer weten over het Catharina Onderzoeksfonds? Bekijk de website: www.catharinaonderzoeksfonds.nl

Het geluid van Ons Cathrien

Luister het fragment en raad wat je hoort! In de vorige Ons Cathrien (oktober 2019) hoorde je weer een geluidsfragment. Al snel kwamen er veel verschillende reacties binnen, van het geluid van de buizenpost of een nietmachine tot een openslaande deur, maar er was één collega die het antwoord goed heeft geraden: het plaatsen van een telefoon in een docking station. Logopedist Anke de Groot had het geluid als eerste goed geraden. Knap gedaan!


Nu is het tijd voor een nieuw geluid. In dit geluidsfragment hoor je wederom iets wat je overal in het ziekenhuis kan horen. Luister hier naar het fragment en raad het geluid!


Mail jouw antwoord naar onscathrien@catharinaziekenhuis.nl. De collega die als eerste het antwoord goed heeft, wint een tegoedbon voor een broodje in het personeelsrestaurant. Succes met quizzen!

Een luisterend oor na een schokkende gebeurtenis

Als je in ons ziekenhuis iets schokkends meemaakt, wordt de eerste opvang vaak gedaan door collega’s, lotgenoten of naasten. Maar daarna gaan zij misschien weer over tot ‘de orde van de dag’ en blijf jij met vervelende gevoelens zitten (bijvoorbeeld schuld, schaamte of angst). Als die eerste opvang van collega’s of naasten voor jou niet voldoende is, kan het Bedrijfs Opvang Team (BOT) je verder helpen (zie de leden op de foto).


Een schokkende gebeurtenis kan van invloed zijn op hoe je functioneert. Na zo’n gebeurtenis kan het BOT je bijvoorbeeld een luisterend oor bieden en tips geven om op een goede manier met de gebeurtenis om te gaan.


Je kunt het team tijdens kantoortijden bereiken via sein 115275 of je laten doorverbinden via de telefooncentrale (via #9). Buiten kantooruren kun je het team ook bereiken via de telefooncentrale. E-mailen kan naar infobot@catharinaziekenhuis.nl (niet voor acute zaken).


Kijk voor meer informatie over het BOT op intranet onder de kop medewerkers > commissies & raden.

Eerste Santeon congres innovatief en inspirerend

Het eerste Santeon congres is een feit! Op 15 november kwamen ruim 700 deelnemers uit de zeven Santeon-ziekenhuizen in de Rijtuigenloods in Amersfoort bij elkaar om inspiratie op te doen over de zorg van morgen: hoe werken we in de ziekenhuizen samen aan het verbeteren van de zorg in Nederland? Wat betekent dat voor jou als leidinggevende? En wat heb je nodig om hieraan bij te dragen en te groeien? Een dag met inspirerende sprekers zoals dé innovatieve hockeycoach Marc Lammers, interactieve break-out sessies en diverse mogelijkheden om met collega’s uit de andere ‘huizen’ van gedachten te wisselen. Bekijk hier de aftermovie van het congres.

Zinnige Zorg: eten na slokdarmchirurgie

Zinnige Zorg initiatieven helpen om goede zorg in de toekomst voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te houden. Daar maakt initiatiefnemer en zorgverzekeraar VGZ zich hard voor. En VGZ doet dat samen met ons ziekenhuis! Inmiddels zijn veel initiatieven, bedacht door ons ziekenhuis, in de praktijk bewezen en in gebruik genomen. Dit noemen we good practices. We lichten weer één good practice toe: eten na slokdarmchirurgie.


Normaal gesproken krijgen patiënten die een slokdarmoperatie ondergaan sondevoeding. Deze voeding gebruiken zij zo lang, dat zij na ontslag van de verpleegafdeling met sonde naar huis gaan. Hierdoor zijn de patiënten thuis afhankelijk van thuiszorg. Maar daar komt verandering in! Patiënten gaan vanaf nu direct na een slokdarmoperatie eten: vloeibaar voedsel in acht porties per dag, waardoor geen sondevoeding nodig is. De patiënt kan eerder met ontslag en gaat zonder thuiszorg naar huis. Dit betekent meer vrijheid voor de patiënt, minder kans op complicaties en minder hoge zorgkosten. “Aan de maaltijd na een slokdarmoperatie scheelt thuiszorg”, vertelt verpleegkundig specialist Annemarie Dolmans. Door dit initiatief besparen we in ons ziekenhuis €70.000 per jaar.


Benieuwd naar meer good practices? Bekijk dan de intranetpagina onder de kop organisatie > zinnige zorg.