Gedreven door het leven


Longpatiënten Catharina Ziekenhuis lopen COPD Challenge

Longverpleegkundigen Annet Janssen en Walter van Litsenburg hebben heel wat kilometers in de benen zitten. Van mei tot september wandelden zij iedere week, afwisselend met tien andere zorgprofessionals uit de 1ste en 2e lijn en met COPD patiënten rond de vijver in het Henri Dunant park. De groep van ongeveer 35 wandelaars trainden voor de COPD Challenge van de Bas van de Goor Foundation in samenwerking met het Longfonds. “Het eindevent was op 28 september in Den Haag, maar we zijn niet gestopt. We lopen nog iedere week samen met onze patiënten”, zegt Walter.


Kwaliteit van leven verbeteren

“Een veelgehoorde opmerking van mensen met COPD is; ‘als ik in de stoel zit, kan ik alles, zo gauw ik ga bewegen, krijg ik het benauwd’. Ze worden eigenlijk beloond door niets te doen, terwijl als ze wel gaan bewegen hun conditie en kwaliteit van leven verbetert. We horen dat ook terug van onze wandelaars. Waar ze in het begin één rondje om de vijver liepen, lopen ze er nu drie”, legt Walter uit. “En het gaat niet om de prestatie op zich. We proberen het aangename met het nuttige te verenigen. Door zelf als zorgprofessionals mee te lopen, motiveren we onze patiënten en bieden we ze een luisterend oor in een andere setting dan de spreekkamer”, aldus Annet.

De Challenge

De Bas van de Goor Foundation organiseert al jaren succesvol de Nationale Diabetes Challenge. Hierbij wandelen mensen met diabetes en andere chronische aandoeningen samen met zorgverleners voor een gezondere leefstijl. In samenwerking met het Longfonds en Move2Improve, een organisatie die beweging bij COPD onder de aandacht brengt bij patiënten, heeft de Bas van de Goor foundation nu ook een Nationale COPD Challenge opgezet. “Het doel van de COPD Challenge is om na maximaal twintig weken een finalewandeling van drie of vijf kilometer uit te lopen.

Een groot onthaal

Annet: “Een deel van de groep liep de ronde door het stadion, de andere groep maakte een wandeling van vijf kilometer. We werden onder luid applaus ontvangen door vrijwilligers van de organisatie en reeds gefinishte deelnemers. Onze COPD-patiënten hebben na weken wandelen hun doel behaald. Daar ben ik trots op.”

Winkelcentrum Woensel

Het tweetal loopt nog iedere week een ronde. “In de wintermaanden hebben we ons verplaatst naar het winkelcentrum Woensel. Als het regent, kunnen we in ieder geval droog lopen. Wie aan wil sluiten is welkom. We hebben ons inmiddels ook al weer aangemeld voor de Nationale COPD Challenge 2020. Die trainingen zullen in het voorjaar weer van start gaan”, aldus Walter. Meer informatie is te vinden op www.nationalecopdchallenge.nl.