Van 35 sigaretten per dag naar ambassadeur van ons rookvrije ziekenhuis

Vrijdag 1 november werd het Catharina Ziekenhuis een rookvrij ziekenhuis. Sommige medewerkers, patiënten en bezoekers waren razend enthousiast, terwijl anderen er juist tegenop zagen. Benieuwd naar hoe de eerste rookvrije weken zijn gegaan? We spraken met ambassadeur Mariëlle van Dijk en oud-roker Mike Sanders.

Niet dwingen, wel motiveren

Als longverpleegkundige en stoppen met roken-coach kon Mariëlle niet anders dan ambassadeur worden van ons rookvrije ziekenhuis. “Sinds het begin ben ik betrokken bij het project. Ik heb de cursus gevolgd om mensen op een positieve manier aan te spreken en dat heeft mij enorm veel gebracht. De belangrijkste boodschap is: ik dwing mensen niet op te stoppen met roken, maar ik vraag ze om buiten het terrein te roken of motiveer ze om te stoppen als ze er zelf achter staan. Ik heb nu vijf mensen aangesproken en opvallend is dat niemand boos werd. Iedereen begrijpt het. Positief aanspreken helpt, ik laat blijken dat het geen aanval is.”

“Aansteller, stop nu maar gewoon”

Mike Sanders werkt bij de service-eenheid Onderwijs & Onderzoek en rookte tien jaar. Het was een gewoonte, op het ‘hoogtepunt’ rookte hij 35 sigaretten per dag. Toen hij hoorde dat het ziekenhuis een rookvrij terrein werd, moest hij dus ook even slikken. Maar hij herpakte zich verrassend snel en meldde zich samen met een collega aan voor de stoppen met roken cursus. “Zondag 20 oktober rookte ik mijn laatste sigaret. Ik dacht, aansteller, stop nu maar gewoon. En dat is gelukt. Dat het ziekenhuis rookvrij werd, was voor mij de prikkel om te stoppen, terwijl ik bij sommige andere rokers weerstand zag. Ik besloot mezelf meteen aan te melden voor de training. Op een moment dacht ik zelfs; nu word ik ook ambassadeur. Dat pakken we er ook maar gelijk bij!”

De belangrijkste boodschap is:
"Ik dwing mensen niet op te stoppen met roken,

maar ik vraag ze om buiten het terrein te roken

of motiveer ze om te stoppen als ze er zelf achter staan."

Iemand aanspreken, spannend?

Tot nu toe hebben Mariëlle en Mike samen ongeveer tien mensen aangesproken, zowel medewerkers als patiënten en bezoekers. Beiden zijn blij verrast met de hoeveelheid rokers op het terrein. “Sinds 1 november zie je echt bijna niemand meer roken op het terrein. Eerst stonden veel mensen onder het afdak bij de hoofdingang en aan de achterkant van het ziekenhuis, maar nu niet meer.


We hadden verwacht dat mensen moesten wennen, daarom was de eerste keer iemand aanspreken best spannend, maar het gaat erg goed. En als je dan toch iemand ziet roken en je spreekt hem/haar aan, dan doven ze zonder moeite hun sigaret. De manier waarop je iemand aanspreekt is wel belangrijk, daarom delen we hieronder nog een paar tips met jullie!”

Drie minuten volhouden

Mike raadt alle rokers aan om de cursus stoppen met roken te volgen. “De training helpt enorm. Je krijgt uitleg over hoe je lichaam reageert op stoppen met roken en je krijgt hulpmiddelen als je dat fijn vindt. Ik merkte dat ik door de training en de nicotinepleister geen lichamelijke afkickverschijnselen had, het zat alleen in mijn hoofd. Als je bijvoorbeeld zin krijgt in een sigaret, dan duurt dit gevoel gemiddeld drie minuten. Dit gevoel komt niet door een tekort aan nicotine, maar doordat je hoofd denkt dat je zin hebt in een sigaret. Even drie minuten afzien dus, daarna is de zin voorbij. En wil je niet stoppen met roken omdat je bang bent dat je aankomt? Ook daar is een verklaring (en oplossing) voor: door roken werkt je stofwisseling sneller. Als je stopt met roken, dan wordt je stofwisseling weer normaal en kom je gemiddeld drie tot zes kg aan. Maar, als je een half uurtje per dag wandelt, dan compenseer je dit en kom je dus geen tientallen kilo’s aan!”


Mariëlle en Mike hopen natuurlijk dat nog meer collega’s stoppen met roken.

Wil jij graag stoppen? Meld je dan aan via de knop hieronder.

Tips

Zie jij iemand roken op het ziekenhuisterrein en wil je hem/haar graag aanspreken? Dan hebben Mariëlle en Mike een paar tips voor je:

  • Vraag of de roker weet dat wij een rookvrij ziekenhuis zijn, zo geef je de gelegenheid om een vergissing kenbaar te maken.
  • Wees vrolijk, ontspannen en benader de roker positief
  • Ga naast de roker staan in plaats van er tegenover, sta op gelijke hoogte en praat met humor. Oftewel: jouw boodschap moet niet te beladen overkomen.
  • Geef niet het advies om te stoppen met roken, maar kijk waar de roker behoefte aan heeft: wil de roker graag blijven roken, verzoek hem/haar dan om dit buiten het terrein te doen. Merk je dat de roker zelf ook niet blij is dat hij/zij nog niet is gestopt, vertel dan dat in ons ziekenhuis een stoppen met roken poli is.
  • Aanspreken doet hoe dan ook iets met iemand, dus ben je bewust van de ander.