Verpleegkundige Lisette blogt

Lieve collega’s, om met de deur in huis te vallen: ik ga weg uit ons mooie ziekenhuis. Ik ga lesgeven aan nieuwe aankomende studenten verpleegkunde. Ze laten zien wat een prachtig vak we hebben, wat je doet met je hart! Daarom schrijf ik nog één blog, over wat mij is opgevallen in het Catharina Ziekenhuis en ik wil jullie iets meegeven. Lees je mee?

Tijdens je werkzaamheden als verpleegkundige krijg je veel schema’s en protocollen om zo gestructureerd mogelijk de zorg voor de patiënt in kaart te brengen. Zo ook op de Spoedeisende Hulp, zodat de kwaliteit van zorg en de beste zorg voor de patiënt gewaarborgd is. Bijvoorbeeld hoe je volgens de ABCD-methodiek een patiënt op de Spoedeisende Hulp opvangt en hoe je volgens de SBAR de patiënt op een bepaalde wijze overdraagt.

#spoedeisende hulp

Wij geven graag zorg op maat, dus gaan we met de patiënt en het team altijd mondeling in overleg. De centrale vraag daarbij is: hoe kunnen we op de juiste manier met inspraak van de patiënt de beste zorg leveren en zoveel mogelijk schade aan het lichaam, wat al ziek is, voorkomen? Daarbij houden we rekening met de verschillende protocollen. Ik ervaar het als super gaaf als dit naar ieders tevredenheid verloopt en je de patiënt ziet opknappen door alle interventies.

#leren

Door dit soort intercollegiaal overleg verhoog je je eigen leercurve én dat van het team. Ik wil jullie meegeven dat iedereen een eigen interessant beeld en idee heeft. Daarin is luisteren naar elkaar erg belangrijk. En er is een stukje kwetsbaarheid vanuit jezelf voor nodig, je kan namelijk niet alles weten! Samen delen in kennis is leren. Ben nieuwsgierig naar elkaars meningen.

#verbinding

Binnen het Catharina Ziekenhuis is veel kennis aanwezig en is er aandacht voor wetenschap, uitdaging en hoog complexe zorg. Dit alles zag ik

samenkomen op de Spoedeisende Hulp, omdat daar alle specialismen gezien worden. Daarom heb ik nog een tip voor jullie: als al deze collega’s van alle specialismen een keer op elkaars afdelingen werken en zien en delen wat we doen en waarom, zal naar mijn inziens het Catharina Ziekenhuis nog meer kunnen groeien in kennis en kunde!


Mede doordat er al veel collega’s werken met nieuwe ideeën, ervaringen en zij graag vanuit zichzelf vooruit willen om de zorg voor de patiënt beter te maken. Laat je stem horen, jij bent de collega uit de weerbarstige praktijk! Jij weet wat er nodig is en wat er beter kan. Zorg hierin ook goed voor jezelf en denk na wat je nodig hebt om bepaalde vernieuwingen/verbeteringen door te voeren.

#afscheid

Mijn wens voor de patiënten en de Spoedeisende Hulp is een betere doorstroom richting het huis van de patiënten en dat ze gezien worden waar ze soms toch echt thuis horen, bijvoorbeeld op de polikliniek of bij de huisarts. De juiste plek voor een patiënt zal ook de kwaliteit van zorg verhogen en het comfort voor de patiënt verbeteren.


Wat ik ook graag wil delen, is dat ik trots ben op mijn collega’s van de Spoedeisende Hulp. Het zijn enorm harde werkers met veel verantwoordelijkheidsgevoel en kennis van het vak. Iedere dienst staan we klaar voor alle patiënten, ook met een hoge werkdruk. Samen kunnen we de meest instabiele patiënten weer stabiel krijgen. Met zorg en aandacht voor de patiënt en met humor zorgen we voor elkaar! Ik ben heel trots en dankbaar dat ik de afgelopen jaren in dit ziekenhuis heb mogen werken. Dag Catharina Ziekenhuis, dank je wel voor de mooie jaren! Ik ga jullie missen!

Lisette van der Zande

Verpleegkundige Spoedeisende Hulp

Vind jij het leuk om te bloggen?

Omdat Lisette een nieuwe baan heeft, zijn wij op zoek naar een verpleegkundige die het blog-stokje van haar wil overnemen! Vind jij het leuk om te schrijven over je vak? Over wat jij meemaakt of iets wat je wil delen met alle collega’s? Meld je dan aan via onscathrien@catharinaziekenhuis.nl. De redactieleden van Ons Cathrien geven jou tips en helpen waar nodig bij het opschrijven van je verhaal.


Zoals Lisette zegt: “Grijp nu je kans, gewoon doen!”