Een rookvrij ziekenhuis,
dat doen we samen!

Moniek van Aarle, coassistent Kindergeneeskunde, woont tegenover ons ziekenhuis. Sinds de start van haar coschappen loopt ze iedere werkdag door een rookgordijn via de hoofdingang naar binnen. “Ik begrijp het dat patiënten en bezoekers dit vervelend vinden. Ik heb mij daarom direct na de oproep aangemeld als ambassadeur voor een rookvrij ziekenhuis.”

Moniek is inmiddels een half jaar aan het werk in het Catharina Ziekenhuis. Haar master Geneeskunde bestaat uit drie jaar coschappen, waarvan een half jaar onderzoek. Wat Moniek belangrijk vindt, is dat er niet alleen gekeken wordt naar de aandoening van de patiënt, maar ook naar de mens. Moniek: “Ik vind biologie heel interessant, echter moeten we de mens niet vergeten.”

“Op 31 mei, Wereld-niet-roken-dag, heb ik rokers aangesproken op het ziekenhuisterrein en ambassadeurs geworven. En daar is het niet bij gebleven: ik probeer ook andere coassistenten te motiveren. Er zijn namelijk toch nog wel een paar rokers onder de coassistenten. Dit zag ik tijdens mijn studie. Wanneer ik in het weekend op stap ging in Maastricht werd er veel gerookt, vooral in het eerst jaar. Nu is gelukkig een groot gedeelte gestopt. Ik heb gezien dat roken een vervelende gewoonte is die erin sluipt.”

"Ambassadeurschap doe je voor patiënten."

Aanspreken

Aanspreken van patiënten, bezoekers en collega’s vindt Moniek lastig: “Ambassadeurschap doe je voor patiënten. En als zij door de hoofdingang lopen hebben ze last van de rook. Aanspreken vind ik lastig omdat rokers soms de gevaren van roken ontkennen, ze zien het soms als complottheorieën. Of ze voelen zich schuldig. En besef ik me dat er veel patiënten zijn die van roken afhankelijk zijn. Dus in hoeverre mag je patiënten dwingen? Hoe ga je handhaven zonder politie te spelen? Helemaal van het ziekenhuisterrein af is best een eindje lopen.”

Rolmodel

“Ik zoek dan ook naar een manier om mensen goed aan te spreken. Ik kijk uit naar de workshop motiverende gespreksvoering, neem graag deel aan brainstormsessies over het rookvrije ziekenhuis en ik wil meedenken over thema’s. Ik zie de impact die wij als zorgprofessionals kunnen hebben. Als zorgprofessional heb je door je kennis toch een bepaalde positie. Wat je als zorgprofessional zegt, wordt eerder voor waar aangenomen. Wij kunnen een rolmodel zijn.”

Catharina Ziekenhuis volledig rookvrij!

Dat patiënten, bezoekers en medewerkers op het terrein van het Catharina Ziekenhuis niet met roken in aanraking komen is ons doel. Op 1 november wordt dat gerealiseerd. Vanaf die dag is het hele ziekenhuisterrein rookvrij. Alle rookabri’s en rookpalen op het terrein zijn dan weggehaald en er hangen borden met ‘rookvrij ziekenhuis’. Geen verbodsborden; mensen spreken elkaar aan op de gezamenlijke afspraak van het rookvrij houden van het terrein. Want die rookwalm bij de ingangen kan écht niet meer in deze tijd. En als ziekenhuis geven we het goede voorbeeld. 


Oktober = Stoptober: rokers worden aangemoedigd om in die maand niet te roken. Het Catharina Ziekenhuis wil de gezondheid van patiënten en medewerkers verbeteren en hen ondersteunen vitaal te blijven. Roken hoort daar niet bij. Wil jij stoppen met roken? Mail naar ziekenhuisrookvrij@catharinaziekenhuis.nl!

Ambassadeur worden?

Ben jij degene die altijd jouw collega’s, vrienden en familie stimuleert om niet te roken? Vanaf nu kun jij als ambassadeur jouw bijdrage leveren aan een rookvrije Catharina omgeving. Mail dan naar ziekenhuisrookvrij@catharinaziekenhuis.nl. Als ambassadeur kun je voor verschillende activiteiten benaderd worden, uiteraard op basis van je eigen voorkeur en beschikbaarheid.