Kort
nieuws

Veel plezier bij de Marathon Eindhoven

Zaterdag 12 en zondag 13 oktober is het zover: de Marathon Eindhoven! Bijna 100 collega’s hebben zich aangemeld en lopen dus in een Catharina-hardloopshirt. Moedig elkaar aan en geniet vooral van het evenement. Wij wensen alle deelnemers veel plezier en succes! Dat geldt natuurlijk ook voor alle collega’s die gaan supporteren. Jullie zijn toppers!

Wil je supporteren maar weet je nog niet wanneer je het beste kunt gaan? Op zaterdag vindt de wandelroute van 12,5 of 20 kilometer plaats en is er de ‘5KM4ALL’: een parcours dat op een alternatieve wijze wordt afgelegd. Denk aan wandelen of deelnemen met een rolstoel, handbike, step, een kinderwagen of als Nordic Walker (de snelheid wordt gelimiteerd op 15 km/h).


Hou je van meer snelheid? Kom dan zondag naar de Mini Marathon (1,6 km), City Run (5 km), de 10 km, de halve marathon of natuurlijk de hele marathon. De halve en hele marathon komen zelfs langs ons ziekenhuis.

3 Goede vragen om samen te beslissen

Alle Santeon ziekenhuizen, waaronder ons ziekenhuis, hebben Samen Beslissen hoog in het vaandel staan. De komende maanden introduceren we binnen het Catharina Kanker Instituut de ‘3 goede vragen’ zodat de patiënt nog beter samen met de medisch specialist kan beslissen wat op een bepaald moment de beste behandeling is.

Meer betrokken

Uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland bleek dat van de 8200 deelnemers 98 procent graag samen met een arts wil beslissen wat op een bepaald moment de beste behandeling is. In de praktijk bleek echter dat 63 procent niet betrokken werd bij besluiten of geen keuzes kreeg voorgelegd. Het is belangrijk om samen met de arts deze zaken op een rijtje te zetten. Daarom introduceren we voor onze patiënten de 3 goede vragen:


1. Wat zijn mijn mogelijkheden?


2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?


3. Wat betekent dat in mijn situatie?


Meer informatie is te vinden op www.3goedevragen.nl.

Het geluid van Ons Cathrien

Luister het fragment en raad wat je hoort! In de vorige Ons Cathrien (juni 2019) hoorde je het eerste geluidsfragment. Het was een spannende strijd, want er zaten maar 9 minuten tussen de eerste en tweede collega die het juiste antwoord wisten. Polikliniekassistente Dyanne Verhoeven was de gelukkige nummer 1 en heeft als eerste geraden dat dit het geluid was van een badge die je uitrolt.


Nu is het tijd voor een nieuw geluid. In dit geluidsfragment hoor je wederom iets wat je overal in het ziekenhuis kan horen. Luister hier naar het fragment en raad het geluid!


Mail jouw antwoord naar onscathrien@catharinaziekenhuis.nl. De collega die als eerste het antwoord goed heeft, wint een tegoedbon voor een broodje in het personeelsrestaurant. Succes met quizzen!

Thuis wandelen door het ziekenhuis?

Studenten van Fontys Hogeschool Mens&Gezondheid maken samen met de afdeling Marketing & Communicatie een 360-graden streetview op verschillende afdelingen van ons ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel patiënten het prettig vinden dat zij op een tijdstip dat hen het uitkomt virtueel kunnen rondlopen op de plek waar ze later behandeld worden.


De virtuele tour is al gemaakt voor het Catharina Kanker Instituut, de verpleegafdeling Verloskunde, de Intensive Care en het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Bij het Catharina Hart- en Vaatcentrum kun je op belangrijke plekken ook video’s bekijken voor meer informatie en zijn er informatiebullets beschikbaar met uitleg over de verschillende locaties.


Zo zien patiënten onder meer de plek waar ze zich aanmelden, hoe een opnamegesprek verloopt en kunnen ze in alle rust een kijkje nemen in de behandelkamer. In het najaar worden opnames gemaakt op de Kinderafdeling.

Bekijk hier de afdelingen met de 360-graden streetview:

Haal jij weer een griepprik?

Binnenkort is het zover: de griepprik-weken!

Op onderstaande momenten en locaties kun je terecht voor een vaccinatie:

Maandag 21 oktober 12.00 tot 14.30 uur in de Congreszaal


Donderdag 24 oktober 12.00 tot 14.30 uur in de Geldropzaal


Vrijdag 25 oktober 12.00 tot 14.30 uur in de Congreszaal


Maandag 28 oktober 12.00 tot 14.30 uur in de Congreszaal


Vrijdag 1 november 12.00 tot 14.30 uur in de Geldropzaal

Waarom inenten?

Als zorgverlener loop je niet alleen een groot risico om griep te krijgen, maar ook om anderen te besmetten. Daarom is het belangrijk om de griep buiten het ziekenhuis te houden. Haal jij ook (weer) een griepprik? Doe het voor je patiënten, jezelf en voor je collega’s.

Genoeg vaccinaties?

Vorig jaar haalden 973 medewerkers een vaccinatie, de grootste opkomst ooit. Wij zijn erg blij met deze opkomst en streven dit jaar naar nog meer gevaccineerde medewerkers. Even leek het erop dat de griepvaccinaties vorig jaar op raakten. Binnen drie dagen waren namelijk alle 750 bestelde griepvaccinaties uitgedeeld. Dit was een trendbreuk ten opzichte van voorgaande jaren. Daarom hebben we nu extra vaccinaties besteld.

Vragen?

Neem dan contact op met de collega’s van Arbeid & Gezondheid (service-eenheid HRM) via arbeidengezondheid@catharinaziekenhuis.nl of bel 8423.

Onze leiders van de toekomst

We starten komend jaar met een vernieuwd Management Development programma. Het doel van dit programma is onze leidinggevenden faciliteren in hun ontwikkeling, om samen onze Veranderagenda voor de Toekomst te realiseren. De service-eenheid HRM ging in gesprek met medewerkers, teamleiders, afdelingsmanagers en tactisch management. Want in het licht van onze Veranderagenda: wat hebben wij nodig als het gaat om leiderschap?

Wat een magisch onderwerp!

Zo’n 16 collega’s van uiteenlopende afdelingen waren erbij: de eerste leiderschapsdialoog. Twee en een half uur lang sparren met elkaar over leiderschap. Geeltjes plakken, visies delen, verhalen vertellen. Tijdens de dialoog bleek dat we allemaal zoveel ideeën hebben over wat leiderschap volgens ons moet zijn en hoe we dat in ons ziekenhuis voor ons zien.

Soft skills, de menselijke maat

Vertrouwen, passie, vasthoudendheid, wijs, anderen de ruimte geven, aanmoedigen, soft skills, kaders geven, visie uitdragen, integriteit, empathie, verbindend zijn, open, daadkrachtig, betrokken, goed communiceren met het team, oog voor mensen, waardering tonen: een greep uit de genoemde kwaliteiten en eigenschappen van de leiders die deze groep graag ziet in ons Catharina van de toekomst.

De resultaten van alle dialogen worden teruggekoppeld aan het management en meegenomen in de invulling van de leerlijnen voor het MD-programma. Op naar onze leiders van de toekomst.