Een kijkje in
het leven van

onze twaalfde
hoogleraar

Gynaecoloog oncoloog dr. Ruud Bekkers (54) is een ‘man met een missie’. Als twaalfde hoogleraar van het Catharina Ziekenhuis gaat zet hij zich in om baarmoederhalskanker de wereld uit te krijgen. “Ik ben er van overtuigd dat dit gaat lukken, die trein rijdt en bereikt zijn eindstation. Ik ben al meer dan 20 jaar bezig om deze ziekte te voorkomen door me sterk te maken voor de HPV-vaccinatie en screening op baarmoederhalskanker. De komende jaren wil ik me vastbijten in onderzoek naar endometriose en eierstokkanker”, zegt Ruud.

Dit is typisch Ruud. Continu op zoek naar een nieuwe uitdaging, meer zijn dan alleen een dokter, iets betekenen voor de gezondheid én de wetenschap. Het verschil maken. “Ik was als kind al een jongetje dat altijd nieuwe uitdagingen zocht. Anders ga ik me vervelen. Dat is nooit verdwenen”, bekent hij met een twinkeling in zijn ogen.

Tropenarts bij de Zulu’s

Zijn interesse in gynaecologische kankers is begonnen in Zuid-Afrika. “Na mijn studie Geneeskunde ben ik 4,5 jaar gaan werken als tropenarts bij de Zulu’s. Ik wist nog niet waar ik me in wilde specialiseren. Om daar achter te komen, vertrok ik naar de jungle”, lacht hij, “daar is iedere dag een nieuwe uitdaging. Je komt hier echt van alles tegen en dan verzin je oplossingen met de weinige middelen die je daar hebt. Om een voorbeeld te geven; onze kogeltang, die we gebruiken binnen de gynaecologie, is daar bijvoorbeeld ook een fantastisch instrument om letterlijk kogels mee te verwijderen.”

HPV-virus

In zijn jungletijd groeide zijn fascinatie voor gynaecologische kankers. “Ik zag veel vrouwen met baarmoederhalskanker in een vergevorderd stadium. Daar kennen ze geen screening of HPV-vaccinatie. Het leed van die vrouwen, de tumoren die ik gezien heb, grepen me enorm aan. Daar wilde ik wat aan doen. Zeker ook omdat een virus, HPV, de ziekte veroorzaakt. Hoe kan een virus kanker veroorzaken? En als het een virus is, dan zit de oplossing in de preventiekant. Een simpele prik kan zoveel levens redden”, benadrukt hij. Volgens de kersverse professor moet het mogelijk zijn om in 2040 geen nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker in Nederland meer te hebben. “Dat gaat lukken, daar ben ik van overtuigd.”


"Een simpele prik kan zoveel levens redden", benadrukt Ruud.


Ongezouten mening

Zijn gedrevenheid zit hem soms echter ook in de weg. “Ik wil soms té snel té veel.” Als voorbeeld noemt hij de HPV-vaccinatie. “Ik ben zelf vader van drie dochters. Ze hebben alle drie de vaccinatie gehad. Dat zo’n simpele prik, die zoveel leed kan voorkomen tegelijk zoveel weerstand oproept in de maatschappij, blijft voor mij iets onbegrijpelijks. Ik kan me gruwelijk ergeren aan de impact die de media hierin de afgelopen jaren hebben gehad. Er is zoveel nepnieuws rondom deze prik verspreid. Ik heb menig keer mijn neus gestoten, maar ondanks dat blijf ik mijn mening hierover geven, ongezouten. We zijn gelukkig over het hoogtepunt van alle negativiteit heen en we zien de vaccinatiegraad stijgen. Daar ben ik trots op”, benadrukt hij.

Endometriose en eierstokkanker

Als kersverse hoogleraar is het opnieuw tijd voor een nieuwe uitdaging? Ruud: “Zeker! Stilzitten is voor mij geen optie. De komende jaren ga ik me ook richten op het voorkomen van eierstokkanker. Ook daar moeten we het zoeken in de preventiekant. Beschermende maatregelen treffen voor risicogroepen. Eierstokkanker kan bijvoorbeeld voorkomen worden door preventief eileiders te verwijderen. Als een gezin voltooid is, kan dat voor bepaalde risicogroepen een reële optie zijn. Ook wil ik gaan onderzoeken of er een verband is tussen endometriose en eierstokkanker. Er is nog voldoende onontgonnen gebied waar ik me in kan vastbijten.”