Wij gaan
Slim verder


Slim verder is het vervolg op ons meerjarenprogramma SLIM FIT. Het doel is om vanaf 2019 jaarlijks 1% van onze totale begroting vrij te spelen door zaken slimmer of niet meer te doen. Dit is zo’n €3,7 miljoen die we vervolgens direct herinvesteren in verbetering en vernieuwing. We gebruiken dit geld dus niet om onze reserves aan te vullen, maar laten het terugvloeien in de organisatie. Samen gaan wij als ziekenhuis ‘Slim verder’. Help jij mee?

Waarom Slim verder?

Door SLIM FIT zijn we erin geslaagd om in een periode van drie jaar structureel €24 miljoen te bezuinigen. Daardoor zijn we op dit moment financieel topfit. Een mooie prestatie waarmee we voorbereid zijn op de nieuwe realiteit van meer doen met minder. En topfit: dat willen we natuurlijk blijven! Daarom is het van belang dat we continu blijven zoeken naar mogelijkheden om efficiënter te werken, zodat we ook in de toekomst onze hoogwaardige en kwalitatieve zorg kunnen blijven leveren aan onze patiënten. We lichten drie verbeterideeën toe.

Wij gaan 'Slim verder'

Afdeling Verloskunde

Afdeling: Verloskunde

Verbeteridee: stoppen met het borstvoedingscertificaat

Sinds dit jaar wordt er geen certificering meer gedaan door de Stichting Borstvoeding. Om de kwaliteit van zorg te waarborgen en waar mogelijk te verbeteren hebben wij besloten de audits voor borstvoeding uit te laten voeren door de lactatiekundigen. Onze lactatiekundigen én die uit de regio toetsen de normeringen in elkaars ziekenhuis. Het proces wordt de komende jaren verder uitgerold. Door deze verbetering besparen we ongeveer €7500 bruto per drie jaar.

Afdeling: Inkoop en Facilitair Bedrijf

Verbeteridee: heronderhandeling wasserijcontract

Na een intensief offertetraject in Santeon verband zijn er voor ons ziekenhuis nieuwe afspraken gemaakt met de leverancier van de wasserijdiensten, Nedlin. In goed overleg tussen Nedlin, Logistieke Services en Inkoop is het contract voor een periode van vier jaar verlengd met dezelfde dienstverlening tegen lagere prijzen. Dit heeft geleid tot een besparing van €50.000 per jaar.

Wij gaan 'Slim verder'

Facilitair Bedrijf en Inkoop

Wij gaan 'Slim verder'

Restaurant en Espressobar

Afdeling: Facilitair Bedrijf

Verbeteridee: 'weg voor ’n prikkie’-sticker

In ons personeels- en bezoekersrestaurant en de espressobar gooien we regelmatig producten weg omdat ze niet meer dagvers zijn of de houdbaarheid verloopt. In het kader van voedselverspilling kwam het idee deze producten, kort voordat ze niet meer houdbaar zijn, met 25% korting te verkopen. Dit doen we door middel van de sticker ‘weg voor ’n prikkie’ te plakken op het product. De sticker wordt sinds half april gebruikt en in de eerste zes weken is al voor €570 aan producten met korting verkocht; producten die anders hoogstwaarschijnlijk in de prullenbak verdwenen.

Denk mee!

De afgelopen drie jaar zagen wij overal uit de organisatie creatieve en goede ideeën komen om doelmatiger te werken. Zowel grote als kleine bedragen en ziekenhuisbrede als afdelingsspecifieke initiatieven. Heb jij ook een goed idee? Laat het ons weten! Bespreek het met je leidinggevende of mail infoplanningencontrol@catharinaziekenhuis.nl