’Alle onzekerheden op de OK zoveel mogelijk zeker maken’

Onzekerheden op de OK beter onder controle krijgen en de schaarse capaciteit zo efficiënt mogelijk benutten. Daar houdt Pieter Stepaniak, manager van de operatiekamers, zich dagelijks mee bezig. Hoe kijkt hij tegen zijn werk aan en wat is zijn kijk op het Open Benchmark project binnen Santeon?

Pieter Stepaniak is in juni 2010 begonnen in ons ziekenhuis als manager van de OK en doet daarnaast wetenschappelijk onderzoek op het gebied van OK-performance en getaltheorie. Zo ontwikkelt hij onder andere modellen die goede voorspellers zijn voor onze operatietijden. “Het gaat om beslissen onder onzekerheid”, zegt Pieter, “en die modellen kunnen we in een Open Benchmark over alle zeven Santeon-ziekenhuizen leggen. Dat is zeker een toegevoegde waarde, waarbij we niet uit het oog moeten verliezen dat je de juiste zaken met elkaar vergelijkt. Appels met appels en geen appels en peren, dat is het principe.”

Ontwikkeling dashboard

De betrokken OK-managers van alle ziekenhuizen hebben hiervoor een dashboard ontwikkeld. “Hierin kijken we naar verschillen tussen proceduretijden, wisseltijden, bezettingsgraden en de wijze waarop proceduretijden voorspeld worden. De essentie is dat je alle onzekerheden zoveel mogelijk zeker moet zien te maken. Via Open Benchmark kun je van elkaar leren hoe je dit doet. Het gaat om cultuur, om drive.”

Teamwork voorwaarde voor succes

Pieter: “mijn taak is om ervoor te zorgen dat de OK efficiënt draait binnen een omgeving waar teamwork een essentiële voorwaarde is voor succes. Iets wat makkelijk gezegd is, maar moeilijk is om te implementeren. We hebben gelukkig veel goede stakeholders met een mening.” Er zijn een aantal factoren waar Pieter gericht op stuurt. “Zo moeten de beschikbare OK’s zo goed mogelijk gevuld worden met een minimale wisseltijd, een maximale bezettingsgraad en een minimale kans op uitloop. Dat is elke keer weer een uitdaging. Zeker door de speerpunten hart- en vaatziekten en kanker wordt de case-mix complexer en de OK-planning uitdagender”, benadrukt hij.

Evenwicht bereikt

Pieter merkt dat op dit moment het evenwicht is bereikt tussen wisseltijden en bezettingsgraad. ”Het aandeel complexere procedures is de laatste jaren enorm gestegen. Dit betekent dat het zowel statistisch als wiskundig gezien steeds uitdagender wordt om juiste schattingen te maken van OK-tijden. Dit heeft invloed op het samenstellen van OK-programma’s. Je wilt namelijk niet dat geplande patiënten aan het einde van de dag niet kunnen worden geholpen.”

Nieuw evenwicht

Zoeken naar een nieuw evenwicht is de enige oplossing. Pieter vertelt: “onder de streep gaat het om teamwerk waar iedereen een bijdrage aan levert. De snijders, anesthesiologen en OK planners denken al een lange tijd actief mee over hoe programma’s slim te plannen. Het gaat hen om de drive om OK’s zo maximaal mogelijk te vullen. Modelleren van onzekerheden helpt daarbij. Maar het echte werk wordt uiteindelijk op de operatiekamer gedaan.”


“Het echte werk wordt uiteindelijk op de operatiekamer gedaan.”