Kijkje bij
Zinnige Zorg:
betere én betaalbare zorg


Zinnige Zorg initiatieven helpen om goede zorg in de toekomst voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te houden. Daar maakt initiatiefnemer en zorgverzekeraar VGZ zich hard voor. En VGZ doet dat samen met ons ziekenhuis! Inmiddels zijn veel initiatieven, bedacht door ons ziekenhuis, in de praktijk bewezen en in gebruik genomen. Dit noemen we good practices. Vijf van deze good practices lichten we toe.

Stomadrager beter voorbereid naar huis

Als patiënten die een stoma krijgen goed worden voorgelicht en continu gestimuleerd worden zelf hun stoma te verzorgen, hebben ze in de meeste gevallen na ontslag geen thuiszorg meer nodig. Wij zijn er samen met medisch speciaalzaak MediReva in geslaagd om 9 op de 10 patiënten die een stoma hebben gekregen zonder thuiszorg veilig naar huis te laten gaan. Een jaar geleden ging nog maar 1 op de 10 patiënten zonder thuiszorg naar huis. Nu oefenen patiënten vóór de operatie met een stomamodel en vanaf de dag na de operatie worden ze dagelijks intensief begeleid om het stomamateriaal zelf aan te brengen, te legen, te knippen en te vervangen. Ook de familie van de patiënt wordt bij dit proces betrokken. “Een omslag in denken, bij zowel de patiënt als de zorgverleners”, volgens chirurg dr. Johanne Bloemen. Door dit initiatief verlagen we de kosten met €2200 per patiënt en besparen we €440.000 per jaar.

Cryo-ablatie bij PVI in dagbehandeling

Een Pulmonaal Venen Isolatie (PVI) is een van de behandelopties bij boezemfibrilleren. Normaal gesproken gebeurt dit tijdens een klinische opname. “Bij cryo-ablatie wordt een via de lies ingebrachte ballonkathether bevroren waardoor de elektrische circuitjes in de longader geïsoleerd worden van de linkerboezem. Voorheen werden complexe patiënten in de ochtend geholpen, maar door minder complexe patiënten met een laag-risico in de ochtend te helpen, kunnen zij dezelfde dag nog naar huis”, vertelt Tim Simmers (cardioloog). Alleen complexe patiënten blijven nu nog overnachten in het ziekenhuis. Door dit initiatief verlagen we de kosten met €525 per patiënt en besparen we €100.000 per jaar.

Verbeteren therapietrouw door eczeempoli

Veel patiënten worstelen jarenlang met hun eczeem en krijgen dit moeilijk onder controle. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot lichamelijke en psychosociale problemen. “Door een spreekuur met een gespecialiseerd verpleegkundige is er meer tijd voor de patiënt”, vertellen Ellen Sijbers (gespecialiseerd verpleegkundige eczeempoli) en Nicole Roos - van Luytelaar (verpleegkundige in opleiding). “Tijdens het spreekuur wordt een persoonlijk smeerschema ontwikkeld en ingezet op zelfmanagement en therapietrouw. Door laagdrempelig en frequent contact wordt therapietrouw bevorderd en is eczeem beter onder controle te houden. Hierdoor voorkomen we dure behandelingen zoals lichttherapie. Voor kinderen hebben we een eigen zalfpoli met speels instructiemateriaal.” Door dit initiatief verlagen we de kosten met ongeveer €85 per patiënt en besparen wij circa €100.000 per jaar.

Afwegen noodzaak venflon en mandrin

Op verpleegafdelingen wordt vaak, als er geen indicatie meer is voor een infuus, standaard een venflon en mandrin geplaatst. “Bij de meeste patiënten blijken er echter geen of nauwelijks toedieningen via deze opening nodig, terwijl ongeveer 8% van de patiënten met een mandrin een ontstekingsreactie krijgt”, vertelt Linda van den Broek (verpleegkundige). Uit verpleegkundig praktijkonderzoek en wetenschappelijke literatuur blijkt dat routinematig plaatsen en vervangen niet zinvol is. De werkwijze is daarom aangepast. Dit voorkomt infecties, vermindert de werklast en verlaagt kosten.Door dit initiatief verlagen we de kosten met €7,25 per patiënt per dag en besparen we €100.000 per jaar.

Full Thickness Resection

Bij een toenemend aantal patiënten worden poliepen in de dikke darm en laagrisico carcinomen ontdekt en endoscopisch verwijderd. Op dit moment is een darmoperatie de enige optie hiervoor. Maar, Full Thickness Resectie (FTR) maakt bij een aantal patiënten een operatie overbodig. Dr. Lennard Gilissen (MDL-arts) vertelt: “dit is een nieuwe techniek waarbij de volledige darmwand met een diameter van maximaal drie centimeter endoscopisch wordt weggehaald. Op deze manier worden poliepen en kleine carcinomen uit het colon gehaald zonder dat de patiënt een buikoperatie ondergaat.” Door dit initiatief verlagen we de kosten met €2344 per patiënt en besparen we €50.000 per jaar. De verwachting is dat in de toekomst meer patiënten in aanmerking komen voor deze behandeling.

Heb jij ook een goed idee?

Laat het dan weten via zinnigezorg@catharinaziekenhuis.nl.

Let op: een good practice voor Zinnige Zorg dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  1. De kwaliteit van zorg wordt aantoonbaar beter. Bijvoorbeeld door minder complicaties, minder medicatie, een minder zware operatie en minder lange ligduur.
  2. De zorgkosten in ons ziekenhuis en voor de BV Nederland dalen aantoonbaar, het liefst ook de interne kosten. Bijvoorbeeld minder ligdagen, minder polibezoeken, kortere OK tijd, minder diagnostiek, minder medicatie en minder of goedkopere hulpmiddelen en materialen.
  3. Wij zijn voorloper. Nog (bijna) geen enkel ander ziekenhuis doet dit, maar de behandeling is voldoende bewezen in praktijk.
  4. Naar aanleiding van onze good practice kunnen veel ziekenhuizen ons voorbeeld opvolgen: onze good practice kan overgenomen worden door andere Nederlandse ziekenhuizen.
  5. Er is een zorgverlener die hieraan zijn naam en gezicht wil verbinden.