Kort nieuws

Jaaroverzicht 2019 Catharina Ziekenhuis

Begin juni publiceerden wij ons publieke jaaroverzicht 2019. Een compilatie van mooie ontwikkelingen en successen die we vorig jaar samen hebben gerealiseerd. Blader er eens doorheen en blik terug op de vele onderwerpen, zoals verpleegkundigen 2020: de verdere professionalisering van onze verpleegkundige functies, samen beslissen (steeds vaker samen met de patiënt invulling geven aan het zorgtraject), opereren met de allernieuwste robot, een rookvrij ziekenhuis, meer digitaal werken zoals digitale gegevensuitwisseling met patiënten, mooie (nieuwe) samenwerkingen en het winnen van de Zinnige Zorg Award. 2019 was ook het jaar van de start van ons besparingsprogramma SuperSlim.

We hebben ook in 2019 weer een mooie bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van zorg in Nederland. Bedankt voor jullie geweldige inzet!

Slapeloze nachten om mondneusmaskers

In het begin van de coronaperiode bleek al heel snel dat medische mondneusmaskers van het type FFP2 een knelpunt werden. Van de ene op de andere dag konden onze vaste leveranciers niet meer leveren. Marieke Ernest (deskundige infectiepreventie en steriele medische hulpmiddelen): “Al snel schakelden we over naar plan B. We moesten gaan werken met leveranciers waarvan we niet wisten of ze de juiste kwaliteit konden leveren. We werden plotseling benaderd door mobiele telefoonhandelaren en loempiaverkopers. Mensen die er even een lucratief handeltje bij deden.” “Dat was het moment waarop we tot de conclusie kwamen dat we zelf moesten gaan testen”, vult klinisch fysicus Anne Vrancken aan. “Ralph van Wezel en Johan Laurensse hebben op de achterkant van een bierviltje een apparaat ontworpen dat vieze lucht door een masker jaagt en dat bleek fantastisch te werken. We konden heel nauwkeurig meten welke deeltjes een masker allemaal door laat.” Marieke Ernest voegt toe: ‘’we wilden 100% veiligheid, het mondneusmasker is het belangrijkste persoonlijke beschermingsmiddel en dat moet gewoon goed zijn.”

Terugkijkend zijn Marieke en Anne beretrots dat een multidisciplinair team van technische dienst, inkoop, klinisch fysici en de twee deskundigen steriele medische hulpmiddelen er in zijn geslaagd in heel korte tijd een teststraat voor mondneusmaskers te ontwikkelen. Allemaal met dat ene doel: het mondneusmasker overeind houden en zorgen dat iedereen in het Catharina Ziekenhuis altijd veilig kan werken.

Benieuwd hoe de teststraat werkt?

Bouw ‘state of the art’ ziekenhuisapotheek in volle gang

De nieuwbouw van de bereidingsapotheek van het Catharina Ziekenhuis is eind december 2019 gestart. Het nieuwe ‘state of the art’ gebouw bestaat uit drie verdiepingen en is volledig gericht op de productie van voorraadbereidingen. Het cleanroom gedeelte beslaat 700 vierkante meter en er is een laboratorium met een vloeroppervlakte van 200 vierkante meter waar naast de farmaceutische (eind)controles TDM ook toxicologische bepalingen worden uitgevoerd. Naar verwachting wordt het nieuwe gebouw eind 2020 in gebruik genomen. Met de ingebruikname wordt ook direct de productie gestart van een ‘prikkelende innovatie’. “Samen met het Isala ziekenhuis in Zwolle zijn we een samenwerking gestart voor de bereiding van kant en klare steriele spuiten. De machines hiervoor zijn inmiddels gearriveerd”, aldus ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel. In februari filmden we op de bouwplaats. Kijk je mee?

Nieuwe website Santeon online!

De vernieuwde website van Santeon is online. Santeon is dé Nederlandse ziekenhuisgroep waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen, waaronder ons ziekenhuis, open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing. De focus ligt op het delen van resultaten van bijvoorbeeld borstkanker, heupartrose en CVA. In 2020 volgen nog meer aandoeningen waar Santeon verbetercycli voor heeft opgezet. De resultaten worden dan ook zichtbaar op de websites van de verschillende ziekenhuizen.

Benieuwd naar meer relevante informatie over diverse behandelingen in de zeven ziekenhuizen?

Het geluid van Ons Cathrien

Luister het fragment en raad wat je hoort! In de vorige Ons Cathrien (december 2019) hoorde je weer een geluidsfragment. Binnen één dag was het juiste antwoord geraden: het pakken van een uniform uit de kledinguitgifte die vervolgens op de stang wordt geplaatst. Ingrid van Stekelenborg (analist bij het laboratorium) had dit als eerste geraden. Van harte gefeliciteerd!

Nu is het tijd voor een nieuw geluid. In dit geluidsfragment hoor je wederom iets wat je overal in het ziekenhuis kan horen. Luister hier naar het fragment en raad het geluid! De collega die als eerste het antwoord goed heeft, wint een tegoedbon voor een broodje in het personeelsrestaurant. Succes met quizzen!

Een gelijkmatige OK- en bedbezetting

Sinds de livegang van HiX werkt het planbureau met een integrale planning. Wat vorig jaar startte met een pilot voor vier specialismen Chirurgie, Orthopedie, Gynaecologie en Urologie wordt nu verder uitgerold. Evert Koldewijn (uroloog en lid van het Capaciteitsorgaan): “We gaan de hele logistiek van de patiënt door het ziekenhuis in kaart brengen en verbeteren. We willen hiermee een gelijkmatige bezettingsgraad van de operatiekamers realiseren en ook een bedbezetting volgend op de OK met minder pieken en dalen. Want die pieken en dalen betekenen voor medewerkers hollen of stilstaan. We hebben nu een enorme variatie in bedbezetting. Op piekmomenten is het puzzelen voor bedden en op andere momenten zijn er weer veel lege bedden. Het gaat om een steeds betere balans tussen OK, medewerkers en bedden, waarbij we goed oog moeten houden voor wat voor patiënten belangrijk is.”

Nu, een jaar na start van de pilot, is Alexander van der Veen (traumachirurg en lid van het Capaciteitsorgaan) overtuigd van de meerwaarde van het integraal plannen: “Ons hoogste doel is om de enorme fluctuaties uit de planning te halen. Je ziet nu op dag A een enorme piek aan ingrepen, waarbij de capaciteit aan bedden tekort schiet. Op dag B kunnen we met moeite een goede bedbezetting krijgen, dan is er weer een enorm dal. Deze variatie willen we verbeteren. Patiënten willen zekerheid wanneer ze geopereerd kunnen worden en wij willen een stabiele OK- en bedbezetting realiseren. Zeker nu we de reguliere zorg weer opgestart zijn. In deze fase van opbouw en herstel vraagt dit van ons om de komende tijd te zoeken naar een evenwicht tussen zorgcapaciteit voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus en zorgcapaciteit voor mensen die reguliere ziekenhuiszorg nodig hebben. Waarbij we voorop stellen dat mensen met de meest urgente zorgvragen als eerste bij ons terecht moeten kunnen.”