'Ik hoop niet dat we terugvallen in oude gewoontes.'


Een kop koffie met Nardo van der Meer

Maak kennis met Nardo van der Meer, lid Raad van Bestuur. Vanaf 1 juli 2020 is Nardo voorzitter Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis.

Het had weinig gescheeld of Nardo van der Meer was een medische carrière misgelopen. “Ik denk dat ik in Leiden de kortste scheikundestudent aller tijden was, want ik heb er precies één week gestudeerd.” Toen werd hij namelijk alsnog ingeloot voor zijn gedroomde studie geneeskunde. Hij verhuisde naar de Vrije Universiteit in Amsterdam, haalde in ‘95 zijn artsenbul en promoveerde een jaar later. In het AMC specialiseerde hij zich als anesthesioloog en intensivist. Vervolgens maakte hij de overstap naar Breda. Hij mocht er de fusie begeleiden van de IC van de vier ziekenhuizen die samen het Amphia zouden vormen. In 2013 werd hij hoogleraar in Tilburg aan de TIAS School for Business and Society.

Nu de overstap naar het Catharina Ziekenhuis. “Die keuze heeft op de eerste plaats met de ambities van het ziekenhuis te maken, maar ook met de regio. Eindhoven heeft een ondernemend karakter, van oudsher zitten hier een aantal toonaangevende bedrijven en een grote universiteit. Dus die combinatie maakt het wel heel aantrekkelijk. En PSV speelt hier!” “Toen ze mij vroegen heb ik een onorthodoxe stap gezet. Ik heb meteen Geranne gebeld. Ik zei: ’Ik vind het een enorme uitdaging, maar het allerbelangrijkste is dat wij samen een goede klik hebben. Dus voor ik reageer wil ik graag een kop koffie met je drinken. Het was even stil aan de andere kant van de lijn en daarna klonk het: ‘Wat een goed idee.’ Nou ja, die persoonlijke relatie bleek goed te zitten, toen ben ik pas de procedure in gestapt. Elf gesprekken later - want iedereen in het Cathrien wil er iets van vinden - was de overstap beklonken.”

"In zo’n korte tijd, voor zo’n grote groep mensen het verschil te mogen maken. Het is ons toch maar gelukt."

“Ik probeer meerdere keren per week medische overdrachten mee te maken en ik schuif ook regelmatig bij de verpleging aan. Ik wil zoveel mogelijk meekrijgen waar het hier om draait in het ziekenhuis, namelijk de patiëntenzorg. En daar hangt veel aan vast, ook de dame van het koffiepunt in de hal die nu weinig te doen heeft. Ik heb graag heel veel contact met de mensen van het ziekenhuis.” Die opstelling vind je ook terug in Nardo’s grootste passie. “Vanaf mijn tweeëntwintigste, begeleid ik jaarlijks een bedevaart naar Lourdes als arts. Met een groepje van 20 vrijwilligers organiseren we een achtdaagse reis voor 80 pelgrims met alles erop en eraan. Je komt op zo’n reis tot goede gesprekken met mensen die vaak gekluisterd zijn aan huis, aan stoel, of aan een bed. Je gaat echt de diepte in, soms emotioneel, maar soms ook heel humorvol. Ik vraag me altijd af voor wie die week meer bijzonder is, voor hen of voor mijzelf?” Terugkijkend op de periode die nu achter ons ligt is Nardo trots op wat we met zijn allen voor elkaar hebben gekregen. “In zo’n korte tijd, voor zo’n grote groep mensen het verschil te mogen maken. Het is ons toch maar gelukt. En dat we dat tevens gedaan hebben door regelmatig naar elkaar te kijken en de vraag te stellen: ‘Gaat het wel goed met je?’ Ik hoop dat we dat vast kunnen houden en niet terugvallen in bepaalde oude gewoontes van ons eigen eiland eerst.”