Gedreven door het leven


Mieke en Yvonne: het creatieve duo van het Catharina Ziekenhuis

Mieke Gerrits en Yvonne van Wijk werken beiden al twintig jaar in het bezoekersrestaurant en de espressobar van ons ziekenhuis. Naast deze werkzaamheden hebben ze een gezamenlijke creatieve passie: het maken van kinderboekjes.


Het ontstaan

Mieke schrijft en Yvonne tekent. Op deze manier hebben ze net hun negende boekje gemaakt. Mieke heeft een aantal jaren geleden een cursus kinderverhalen schrijven gevolgd en Yvonne kan haar creatieve ei kwijt in het maken van de krijtborden in de espressobar en bezoekersrestaurant met handlettering. “Als jij een verhaaltje schrijft, maak ik daar wel een tekening bij”, had Yvonne al eens tegen Mieke gezegd. Toen een jaar geleden de geboorte van Mieke haar eerste kleinkind zich aandiende, vonden zij dat een perfect moment om deze creatieve samenwerking te starten.

Schrijven voor een goed doel

Binnen een paar maanden had het duo drie boekjes klaar. Toen collega’s zagen wat Mieke en Yvonne hadden gecreëerd, wilden zij ook graag een exemplaar bemachtigen. Vervolgens is het balletje gaan rollen en inmiddels hebben ze meer dan 60 exemplaren verkocht. Nu worden de boekjes nog door de repro gedrukt, maar Mieke en Yvonne zijn aan het kijken om drukkerijen te benaderen. Daarnaast wil Mieke heel graag dat de opbrengst van de boekjes naar een goed doel gaat, naar wetenschappelijk onderzoek op het gebied van kindergeneeskunde. Ze is al in gesprek met de Kinderafdeling om hier verder vorm aan te geven.

Teamwork

“Ik heb heel veel fantasie. Ik hoef maar een voorwerp te zien en dan begint het te ratelen in mijn hoofd en ga ik schrijven”, aldus Mieke. Ze schrijft het liefst over dieren die de raarste dingen meemaken. Als ze het verhaal af heeft, dan geeft ze het aan Yvonne. “Ik lees het verhaaltje en dan probeer ik het eerste wat ik denk te tekenen”. Vervolgens krijgt Mieke het weer terug en zorgt ze dat de tekeningen een kleurtje krijgen. Voordat een boekje af is, wordt het wel vijf tot tien keer veranderd. Yvonne licht toe: “Zo maken we elkaar enthousiast. Ik krijg de verhaaltjes van Mieke en moet daar enorm om lachen. Dan maak ik de tekeningen en daar lacht Mieke dan weer hard om. Zo versterken wij elkaar.”

Met veel liefde

Yvonne houdt het niet alleen bij het tekenen van de krijtborden en het maken van de illustraties bij Mieke’s verhalen. Yvonne tekent ook veel kaarten voor bijvoorbeeld jubilea of verjaardagen van collega’s. Collega’s weten haar wel te vinden. “Soms krijg ik een vraag of ik iets wil tekenen en voor mij is het een uitdaging, want kan ik de wens vervullen? Dan ga ik dat proberen en als het lukt, geeft mij dat veel energie.” Ze heeft ook nog genoeg verhalen liggen van Mieke waar ze tekeningen bij gaat maken. Het tiende boekje komt eraan. “Het is in ieder geval met veel liefde gemaakt, en dat straalt er altijd vanaf.”