Blog Lisette van der Zande

Trots op alle
verpleegkundigen

Verpleegkundige worden… de ene droomt ervan, de ander vindt het niets. Lisette van der Zande (Spoedeisende Hulp verpleegkundige) is razend enthousiast over haar werk, beter gezegd haar passie. Maar waarom heeft Lisette voor het verpleegkundig beroep gekozen? En wat maakt haar trots? Lisette gaat bloggen voor Ons Cathrien.

Deze editie stelt ze zich voor!

Even voorstellen...

“Ik ben Lisette van der Zande (39) en werk al bijna 20 jaar in de zorg als verpleegkundige, waarvan 10 jaar met veel plezier als Spoedeisende Hulp verpleegkundige. Op school had ik al een fascinatie voor geneeskunde. Ik verdiepte mezelf in de chronische ziekte van mijn moeder en deed daar mijn spreekbeurt over. Na de middelbare school koos ik voor de opleiding doktersassistente, medische kennis was mijn favoriete vak. Tijdens een praktijkexamen had ik als opdracht het zwachtelen van een pols, maar mijn focus ging meer uit naar waarom en hoe de mevrouw gevallen was en of bijvoorbeeld thuishulp nodig was. Tijdens een stage als doktersassistente kwam ik toevallig terecht in het ziekenhuis. De sfeer, het witte pak en de zorg voor patiënten: ik vond het super tof! Daarom solliciteerde ik op de werken en leren variant van verpleegkunde.”

#Verschil maken

“Ik startte op afdeling Chirurgie, een dynamische afdeling. Ik vond en vind het heel mooi om iets te kunnen betekenen voor de medemens op dit soort kwetsbare momenten. En ik leerde een vak wat je doet met je hart, want als verpleegkundige kun je voor de patiënt het verschil maken. Vaak zit dat in de kleine dingen: en praatje, even luisteren, een stukje over de gang wandelen of een kopje koffie halen. Zo heb ik een keer een patiënt super blij gemaakt door zijn medicatie op te halen bij de apotheek, omdat er op dat moment niemand voor hem was en hij graag naar huis wilde. Je weet veel over je patiënten, gewoonweg omdat je een hele dienst voor ze zorgt. Dit maakt dat wij, verpleegkundigen, een belangrijke spil zijn rondom de patiënt. Luister goed, communiceer richting andere disciplines en treed op als vertegenwoordiger van de patiënt: de regie nemen over de patiëntenzorg, daar is kennis en lef voor nodig. Je leert iedere dag!”

#Trots

“Het valt mij regelmatig op dat verpleegkundigen zo praktisch zijn ingesteld en logisch redeneren. Samen naar een goede oplossing zoeken en doen wat er op dat moment nodig is voor de patiënt. Elkaar helpen en genieten van de humor onderling, zo maken we de dag mooier! Open staan voor elkaars ervaringen, kwetsbaarheid en meningen, zodat je samen de zorg kan verbeteren. Ik ben trots op alle collega’s!”

"Zo kan ik laten zien hoeveel mooie en positieve kanten ons vak heeft"

#Spoed

“Na een aantal jaar als gediplomeerd verpleegkundige te hebben gewerkt op verschillende afdelingen, merkte ik dat ik het heel lastig vond om een specialisme te kiezen. En als een patiënt hemodynamisch instabiel werd, stond ik erbij. Ook al was dat niet mijn eigen patiënt, ik kwam wel even helpen, want ik vond alles leuk. Dus besloot ik te gaan te solliciteren bij de Spoedeisende Hulp. En ik werd aangenomen! Het acute, de georganiseerde chaos, patiënten samen weer stabiliseren en dat je nooit weet hoe je dag eruit gaat zien, heerlijk! De meest bizarre en bijzondere casussen komen voorbij, elke dag weer. Nooit meer vergeet ik dat er een baby werd geboren op de traumakamer.”

#Inspiratie

“Mijn focus en inspiratie ligt nu meer op het begeleiden van Spoedeisende Hulp verpleegkundigen in opleiding. Ik vind het heel leuk om mijn ervaringen te delen en om van elkaar te leren. Vandaar dat ik het ook leuk vind om te schrijven over wat ik meemaak. Zo kan ik laten zien hoeveel mooie en positieve kanten ons vak heeft. Sinds ik een laptop heb, kan ik soms niet meer stoppen met schrijven… Lees je de volgende keer weer mee? Dan vertel ik jullie meer over de bijzondere casussen op de Spoedeisende Hulp.”

Lisette van der Zande

Spoedeisende Hulp