Gedreven door het leven


Een big smile door een pannenkoek!

Een tosti? Een lekker broodje dan? Nee, een patiëntje van de afdeling Kindergeneeskunde wilde net dat ene gerecht dat niet op de menukaart stond: een pannenkoek. Medisch pedagogisch zorgverlener Suzanne Baken, voedingsassistente Kristel en dieetkok Robbert Mollen brachten die wens in vervulling en creëerden zo hun eigen ‘mangomomentje’.

“De vader van het patiëntje had al van alles aangeboden, maar het jongetje droomde maar van één ding: een pannenkoek”, vertelt Suzanne Baken. “Dat had hij eigenlijk ook wel verdiend. De opname van het jongetje duurde al langer dan gehoopt en de behandeling verliep niet heel soepel.”


Eten is voor onze jongste patiënten volgens Suzanne sowieso niet altijd even makkelijk. “Bijvoorbeeld omdat ze sondevoeding krijgen of omdat veel dingen door de behandeling anders smaken. In die gevallen proberen we altijd creatief te zijn en voor ieder patiëntje een passende oplossing te bedenken zodat we zeker weten dat het lekker smaakt.”

Hoogtepunt van de dag

Voedingsassistente Kristel waagde er een telefoontje aan naar de keuken van ons ziekenhuis en daar werd direct een pan op het vuur gezet om een pannenkoek te bakken. “We denken altijd mee als we zulke verzoeken krijgen”, vertelt dieetkok Robbert Mollen. “In de keuken proberen we altijd aan de wensen te voldoen van onze patiënten. We doen er alles aan om mensen blij te maken. Patienten zijn al ziek maar de maaltijd is voor veel patiënten toch vaak het hoogtepunt van de dag”, vertelt Robbert.


Een ‘nee’ wordt er volgens Robbert eigenlijk nooit geserveerd. “In negen van de tien gevallen kunnen we het gerecht maken dat niet op de kaart staat. Uiteraard kijken we wel altijd of het verantwoord is voor de patiënt, maar het is altijd fijn als we een patiënt blij kunnen maken.”

Fietsen in centrale hal

Ook Suzanne en haar collega’s proberen altijd creatieve oplossingen te bedenken. “Als een kindje het bijvoorbeeld spannend vindt om in een MRI-scanner te gaan, gaan we van te voren een keertje oefenen.” Ook bedenkt haar team uitdagingen om het herstel van de kindjes te bevorderen: “beweging is heel belangrijk voor het herstel. Maar van drie keer op en neer lopen op de gang worden kinderen niet blij. Terwijl ze het juist wel leuk vinden om met een fietsje even te fietsen in de centrale hal.”


De pannenkoek die dankzij de inzet van de collega’s werd gemaakt, werd positief ontvangen. Suzanne: “Het kindje nam de pannenkoek in ontvangst met een big smile.” Helaas waren de ogen wel iets groter dan zijn mond: na vier happen was hij klaar. “De pannenkoek smaakte toch niet helemaal zoals zijn papa die altijd maakt.”

Wat is een mangomoment?

Mangomomenten zijn kleine, onverwachte, verrassende, soms bijna niet waarneembare acties of gebaren tijdens de dagelijkse zorgverlening tussen patiënten, bewoners, familieleden en/of zorgverleners. Ze vinden plaats tijdens normale zorgactiviteiten, zijn niet ziekte specifiek en vergen geen of weinig tijd, middelen of energie.