Resultaten waar we trots op zijn

Allernieuwste robot

Het Catharina Ziekenhuis heeft onlangs de eerste operaties uitgevoerd met de nieuwste operatierobot: de Da Vinci Xi-robot. ''Een robotarm is een optimaal verlengstuk voor mij als specialist”, zegt gynaecoloog dr. Ruud Bekkers. “Ik kijk naar een 3D-beeldscherm waar mijn operatiegebied sterk vergroot wordt afgebeeld. Daardoor ben ik in staat om zeer kleine bewegingen te maken, waardoor bijvoorbeeld de kans op bloedverlies minder wordt. Dat merken patiënten direct. Zij ervaren minder pijn en kunnen eerder naar huis. “Robotoperaties worden de toekomst. In de nabije toekomst zullen steeds meer specialismen gebruik maken van deze techniek. Een goede ontwikkeling voor ons als professional maar natuurlijk vooral voor onze patiënten.”

Winst Zinnige Zorg Award

Het Catharina Ziekenhuis heeft de Zinnige Zorg Award 2019 gewonnen met het project Care4Stoma. In het Catharina Ziekenhuis worden patiënten die een stoma krijgen al vóór de operatie uitgebreid geïnformeerd en gemotiveerd door stomaverpleegkundigen. Patiënten oefenen dan ook al met een nepstoma. Vanaf de dag na de operatie worden patiënten dagelijks intensief begeleid om het stomamateriaal zelf aan te brengen, te legen, te knippen en te vervangen. Daardoor hebben ze later veel minder thuiszorg nodig. “Een omslag in denken, bij zowel de patiënt als de zorgverleners”, aldus chirurg dr. Johanne Bloemen van het Catharina Ziekenhuis, "ik ben ontzettend trots op het hele team, alle verpleegkundigen en stomaverpleegkundigen. Ze hebben er zo hard voor gewerkt."

Cao-Acties in Catharina Ziekenhuis

2019 was een jaar waarin zorgmedewerkers landelijk in actie kwamen voor een betere cao. Ook in het Catharina Ziekenhuis werd er op woensdag 10 juli en woensdag 20 november actie gevoerd. Het Catharina Ziekenhuis respecteert het recht op actievoeren van medewerkers. In constructief overleg met de vakbonden en het actiecomité is er voor gekozen om veilige en patiëntgerichte zorg te kunnen blijven verlenen op de actiedag. Medewerkers van een aantal afdelingen draaiden daardoor op een doordeweekse dag een zondagsrooster. Uitgangspunt was dat tijdens de actie goede patiëntenzorg te allen tijde gewaarborgd bleef. Ook de spoedzorg ging uiteraard door.