Resultaten waar we trots op zijn

Catharina Live

Kennis delen staat hoog in ons vaandel. Op Wereldkankerdag, maandag 4 februari, besteedde het Catharina Ziekenhuis in samenwerking met vier patiëntenorganisaties en acht dagbladen via online televisie live aandacht aan de vijf meest voorkomende tumorsoorten. Onder de naam ‘App de Expert’ werden in de middag en avond vijf live-uitzendingen uitgezonden over kanker. Tijdens de uitzendingen konden kijkers via Whatsapp en Facebook live vragen stellen aan kankerexperts van het Catharina Ziekenhuis. Tijdens de Hartweek van het Catharina Hart- en Vaatcentrum konden geïnteresseerden op woensdag 6 november live meekijken tijdens twee verschillende hartoperaties. Ook hier konden direct vragen worden gesteld.

Onderzoek Catharina Ziekenhuis en TU/e

Patiënten die een herseninfarct hebben gehad, en die een ernstige vernauwing hebben van de halsslagader, lopen risico op een tweede infarct. “De plaque in de halsslagader kan instabiel worden en openscheuren”, vertelt vaatchirurg prof. dr. Marc van Sambeek. Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis en de Technische Universiteit Eindhoven hebben nu een handscanner ontwikkeld waarmee artsen de samenstelling kunnen meten van dit soort plaques. Daarmee kunnen ze een inschatting maken van het risico op een herseninfarct. Dit kan veel patiënten een (onnodig) risicovolle operatie besparen.

12e hoogleraar

Gynaecoloog-oncoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis gaat zich als hoogleraar inzetten om baarmoederhalskanker de wereld uit te krijgen. Bekkers bekleedt sinds kort aan de Universiteit Maastricht de leerstoel ‘preventie gynaecologische kanker. Volgens de kersverse professor moet het mogelijk zijn om in 2040 geen nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker in Nederland meer te hebben. Met zijn aanstelling in Maastricht kan hij zijn onderzoeken naar preventie van baarmoederhalskanker nog verder uitbouwen. Bekkers is inmiddels de 12e hoogleraar van het Catharina Ziekenhuis.